HEMOROIZII ÎN SARCINĂ: CAUZE, SIMPTOME & TRATAMENT

hemoroizi in sarcina

Când sarcina apare, de cele mai multe ori și hemoroizii își fac simțită prezența. Dacă ai probleme cu constipația, hemoroizii sunt aproape asigurați, deoarece bolul alimentar dur exercită presiune pe vene și le provoacă inflamarea. Sarcina pune de asemenea presiune pe vene, mărind volumul uterului. La o persoană sănătoasă, hemoroizii dispar curând după ce bebelușul se naște.

În timpul sarcinii, uterul se mărește, punând presiune pe bazin. Astfel, se exercită o greutate suplimentară asupra venelor aflate în perimetrul anusului și a rectului, favorizând inflamarea acestora, respectiv apariția hemoroizilor. 

Alte cauze comune pentru apariția hemoroizilor în timpul sarcinii sunt:

·       Kilogramele în plus ce se acumulează pe perioada sarcinii la mamă

·       Încordarea din timpul tranzitului intestinal

·       Statul în picioare sau pe scaun pe perioade mai mari decât în mod normal

·       Consumul scăzut de fibre

·       Slăbirea țesutului ce susține zona din jurul anusului

·       Statul îndelungat pe toaletă

·       Constipația

Constipația poate fi, de asemenea, un factor favorizant ce duce la apariția hemoroizilor, atât în general, cât și pe timpul sarcinii. Statisticele arată că multe dintre femeile gravide ce suferă de constipație se confruntă și cu aparția hemoroizilor. Consumul de suplimente cu fier administrate pe timpul sarcinii pot duce la apariția constipației și, de aceea, este recomandată înlocuirea acestor suplimente cu alimente bogate în fier, astfel încât să fie respectat aportul zilnic de fier necesar femeilor gravide. 

În multe cazuri, producția excesivă de progesteron din timpul sarcinii poate favoriza dezvoltarea bolii hemoroidale. Progesteronul este hormonul responsabil pentru relaxarea pereților vaselor de sânge. De asemenea, creșterea volumului de sânge din timpul sarcinii poate provoca mărirea în dimensiuni a venelor, cauzând astfel hemoroizi.

Simptomele aferente apariției hemoroizilor în sarcină

Atunci când ne referim la simptomele apariției bolii hemoroidale, este important să știm faptul că acestea diferă în funcție de localizarea hemoroizilor, atât în general, cât și la femeile gravide: hemoroizi interni sau externi.

Hemoroizii interni sunt aceia care se formează în interiorul rectului, iar simptomele asociate acestora pot consta în sângerări rectale sau prolaps hemoroidal, adică creșterea în dimensiune a hemoroizilor interni, ajungând în afara orificiului anal. În cazul prolapsului hemoroidal, există posibilitatea să apară și dureri, dar, exceptând acest stadiu al bolii, hemoroizii interni nu sunt dureroși.

Hemoroizii externi, formați în exteriorul anusului, se pot manifesta prin umflături dureroase în zona orificiului anal, sângerări, sau mâncărimi, în special în poziția de șezut. 

Dacă întâmpini oricare dintre aceste simptome în timpul sarcinii, consultă un medic care te va ajuta cu diagnosticarea corectă a problemei tale.

Tratamente pentru hemoroizi în sarcină

În funcție de gradul evolutiv al bolii hemoroidale, există diferite remedii în vederea tratării hemoroizilor la femeile gravide. În primul rând, este important ca atunci când prezinți simptome aferente apariției hemoroizilor să consulți un specialist, iar acesta va stabili cel mai bun tratament pentru tine. Principalele tratamente oferite pentru hemoroizi în sarcina sunt:

·       tratamentele medicamentoase, precum utilizarea unor supozitoare, crema sau unguent pentru hemoroizi

·       băile de șezut

·       pungile de gheață

În cazul tratamentelor medicamentoase, deși supozitoarele, cremele sau unguentele pentru hemoroizi au aplicare locală, este important să te consulți cu doctorul ginecolog care te-a monitorizat pe tot parcursul sarcinii, astfel încât să te asiguri că nu există niciun pericol.

Sfaturi de prevenție

Pentru a diminua probabilitatea de apariție a hemoroizilor, îți recomandăm să nu petreci mult timp în șezut, dar nici să nu stai mult în picioare. Șezând se pune presiune pe rect, fapt care cauzează umflarea venelor, deci apariția hemoroizilor. Stând în picioare se dezvoltă o tensiune datorată greutății sarcinii care conduce, și ea, la dezvoltarea hemoroizilor.  Așadar, evită să petreci mult timp pe scaun, dar și să stai mult timp în picioare.

Mănâncă cât poți de des fibre. Cele mai bune alegeri alimentare ar fi cerealele integrale, fructele precum merele, zmeura, perele sau bananele și legumele – în special fasolea, mazărea, lintea, semințele de in. Dacă nu reușești să incluzi în alimentația ta sursele menționate, poți oricând să apelezi la un supliment alimentar gata să-ți completeze necesarul de fibre. Cele mai recomandate sunt  suplimentele cu fibre solubile, fiind bune la gust și ușoare în procesul digestiv.

Hidratează-te intens și fă cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi, la recomandarea medicului tău.

Pe lângă alimentație, sportul are un rol important în vederea prevenției hemoroizilor în sarcină. Exercițiile Kegel sunt benefice, fiind o alternativă tot mai populară în rândul femeilor gravide. Aceste exerciții presupun încordarea mușchilor planșeului pelvian timp de 3 secunde, urmate de relaxare. Repetă de 10-15 ori pe zi.  Poți afla mai multe despre exercițiile Kegel.

Dacă totuși hemoroizii își fac simțită prezența, îți recomandăm băile calde de șezut. Ai grijă la tipul de medicamente pentru care optezi, indicat este ca administrarea lor să fie mereu avizată de către medicul tău.