PREVENire HEMOROIZI

prevenire hemoroizi prin stil de viata sanatos

 

Boala hemoroidală este o patologie frecvent întâlnită în ţările civilizate. Se estimează că aproximativ 50% dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani vor prezenta simptome specifice bolii hemoroidale la un moment sau altul al vieții. Schimbarea regimului de viaţă a populaţiei în ultima perioadă, alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul, stresul, fac ca persoane din ce în ce mai tinere să fie afectate de boala hemoroidală și, de aceea, este importantă prevenirea ei.

O persoană poate suferi de această afecțiune chiar dacă duce o viaţă sanatoasă, hemoroizii putând apărea şi ca patologie asociată - în cazul femeilor însărcinate, în cazul persoanelor cu ciroză, probleme cardiace, tumori pelvine, hernie, prolaps genito-urinar.

Cum prevenim apariția hemoroizilor interni și externi?

Categoriile profesionale cel mai des afectate de hemoroizi sunt pesoanele care îşi desfaşoară activitatea în birou, fiind nevoite să stea foarte mult timp pe scaun, şoferi profesionişti, sportivii profesionişti (halterofili, ciclişti, motociclişti).

 

Sfaturi igieno-dietetice și obiceiuri pentru prevenția bolii hemoroidale

Cel mai important aspect în vederea prevenirii neplăcerilor cauzate de hemoroizi este schimbarea stilului de viață, urmând o serie de activități care să vă ajute în eliminarea factorilor ce pot duce la activarea bolii hemoroidale:

·       Mențineţi o igienă locală adecvată, spălându-vă cu apă şi săpun.

·       Faceți băi de șezut cu apă calduță timp de 10-15 minute. Acestea ameliorează circulația și scad durerea. NU folosiți apă fierbinte!

·       Adoptați o dietă bogată în fibre (legume verzi, fructe proaspete sau uscate și cereale – de preferință integrale)

·       Consumați zilnic 6-8 pahare de apă

·       Evitați condimentele (piper, ardei iute, muștar) și abuzul de alcool sau băuturile stimulante (cafea sau ceai negru)

·       Evitați sedentarismul practicând exerciţii fizice regulate: gimnastică, înot, mers pe jos, jogging.

·       Dacă practicați ciclism, motociclism sau călărie acordați o atenție suplimentară semnalelor de alarmă și renunțați, măcar temporar, în cazul în care aveți simptome.

·       Folosiți hârtie igienică albă, simplă. Adaosurile de parfum sau coloranți pot cauza iritații suplimentare.

·       Îmbunătățiți tranzitul intestinal și nu stați așezați pe toaletă timp îndelungat pentru că această poziție pune presiune asuprea venelor rectale.

În cazul în care vă confruntați cu simptome specifice bolii hemoroidale, este important să consultați un medic specialist în vederea stabilirii schemei de tratament potrivite.

  • Stil de Viata

    Stil de Viata

    Boala hemoroidală poate fi prevenită, iar simptomele sunt ameliorate atunci când optezi pentru un stil de viață sănătos. Află mai multe aici! 

     
  • Dieta

    Dieta

    O mare parte din populație suferă, cel puțin o dată în viață, de hemoroizi. Astfel, pe lângă tratamentul recomandat de medicul specialist, este indicat să acorzi o atenție deosebită și alimentației zilnice. Află cum să iți construiești dieta într-un mod sănătos, atunci când suferi de hemoroizi! 

     
  • Igiena Locala

    Igiena Locala

    Unul dintre sfaturile medicilor de specialitate în cazul persoanelor care se confruntă cu boala hemoroidală este să acorde atenție igienei locale. Află mai multe aici! 

     
  • Exerciții fizice

    Exerciții fizice

    Prezența sportului în viața noastră aduce multiple beneficii asupra stării generale de sănătate, atât fizică, cât și psihică. Află mai multe despre cum exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal, putând preveni atfel apariția hemoroizilor.