Hemoroizii afectează un procent semnificativ al populației din întreaga lume, iar cauzele apariției bolii sunt multiple: sedentarismul, o alimentație inadecvată, obezitatea, constipația sau chiar existența unor patologii asociate. În funcție de stadiul evolutiv al bolii, simptomatologia caracteristică își poate face simțită prezența.
Atunci când apar simptomele specifice bolii hemoroidale, este important ca pacientul să consulte un medic de specialitate, astfel încât să poată beneficia de un tratament corespunzător, evitând astfel evoluția bolii sau complicațiile acesteia.
Care sunt simptomele hemoroizilor interni si externi?
Cele mai des întâlnite simptome caracteristice bolii hemoroidale sunt:
* sânge proaspăt, roșu intens, în cantitate mică, în scaun sau pe hârtia igienică;
* mâncărime (prurit) sau iritație în regiunea anală
* durere sau disconfort în regiunea anală
* tumefiere în zona anusului
* eliminarea unor mucozități prin scaun
Sângerarea în boala hemoroidală
Sângerarea apare în mod diferențiat în funcție de tipul hemoroizilor și de severitatea bolii. Pentru hemoroizii interni, simptomul principal este sângerarea, care se remarcă în scaun sau pe hârtia igienică. Sângerarea la nivelul anusului apare, de regulă, în momentul defecării. Cel mai adesea, cantitatea de sânge pierdută este mică, însă, pe măsură ce boala evoluează, sângerările pot fi continue și pot duce la apariția anemiei.
Durerea asociată prezenței hemoroizilor
Durerea poate apărea ca urmare a prolapsului hemoroizilor în exteriorul anusului, însoţit de disconfort, iritaţie sau mâncărime. Durerea este specifică hemoroizilor externi. Hemorozii se pot umfla, devenind dureroși din cauza formării unui cheag de sânge (tromb) la nivelul acestora, complicaţie a bolii denumită tromboflebită hemoroidală.
Această complicaţie are un debut brusc însoţit de durere violentă şi poate evolua spre resorbţia trombului sub tratament adecvat sau spre alte complicaţii, spre exemplu: suprainfecţie, gangrenă, necroză, tromboflebită la distanţă.
De asemenea, durerea mai poate apărea în timpul tranzitului intestinal și în cazul șederii îndelungate pe scaun.
Pruritul anal (mâncărimea)
Pruritul anal este un simptom ce poate apărea în evoluția bolii hemoroidale, manifestându-se prin mâncărime intensă la nivelul pielii în zona anală. În funcție de tipul hemoroizilor, mâncărimea poate varia în intensitate și, de multe ori, vine însoțită și de afectarea stării emoționale a pacientului.
Traumatizarea directă a zonei afectate prin scărpinare excesivă, zgâriere sau prezența umidității în exces pot crește în intensitate mâncărimea. Adesea, acest simptom vine însoțit și de arsuri și/sau dureri în zona anală.
Pruritul anal se poate agrava, de regulă, pe timpul nopții, ducând inclusiv la tulburări de somn.
Criza hemoroidală
Criza hemoroidală reprezintă agravarea simptomelor și, în funcție de măsurile curative luate după instalarea acestora, poate să varieze în severitate sau durată. Criza hemoroidală poate fi asociată stresului, dietei sau tulburărilor digestive (diaree sau constipație).
Printre factorii care favorizează apariția sau agravarea bolii hemoroidale se numără: sarcina sau nașterea, ciroza hepatică, colita, hipertrofia de prostată, tusea cronică, obezitatea, sedentarismul, ridicarea greutăților sau contactul sexual anal.
Cele mai frecvente simptome în acest caz sunt durerea, mâncărimea, senzația de arsură sau sângerarea.
De la prima apariție a simptomelor crizei hemoroidale, trebuie să acționați prompt, instituind un regim igieno-dietetic adecvat completat cu tratament local constând în aplicarea de supozitoare şi/sau creme cu efect antiinflamator şi analgezic.
Băile de şezut scurte (10-15 minute), cu apă calduţă, pot ameliora durerea şi îmbunătăţi circulaţia sangvină locală. Băile de şezut cu apă caldă nu sunt indicate în cazul sângerărilor.
Dacă simptomatologia nu se ameliorează în urma tratamentului în timp de o săptămână, se recomandă consultul medical.
Când te duci la doctor
Cel mai frecvent simptom care ne trimite la doctor este rectoragia (sângerarea anală). Sângele se poate evidenţia pe hârtia igienică, în vasul de toaletă sau ambele.
Prolapsul hemoroidal care se reduce spontan sau manual este de asemenea un motiv frecvent de solicitare a unei consultaţii.
Primul lucru pe care îl va face specialistul va fi excluderea unor patologii care au simptomatologie asemănătoare: fisura anală (ulceraţie la nivelul anusului, complicaţie a hemoroizilor netrataţi), boli inflamatorii intestinale, proctita (inflamarea prostatei), tumori maligne sau benigne.
Diagnosticul hemoroizilor se efectuează prin: anamneză (discuţia medic-pacient), analiza simptomatologiei descrise, semne clinice, palpare, o serie de investigaţii pe care medicul le va considera necesare.
Existența hemoroizilor este fiziologic normală. Doar apariția bolii hemoroidale, manifestată prin simptomele enumerate mai sus, necesită luarea de măsuri terapeutice.
Boala hemoroidală cuprinde perioade de ”linişte” şi perioade în care simptomatologia este prezentă. Apariţia intermitentă a simptomelor sau exacerbările acute sunt determinate de diverşi factori: constipaţie, abuz de condimente, statul prelungit pe scaun. Nu există o corelaţie între mărimea hemoroizilor şi manifestarea lor clinică sau severitatea simptomelor.
Hemoroizii afectează calitatea vieții. Adoptarea unui tratament adecvat este necesară pentru ameliorarea simptomatologiei şi prevenirea complicaţiilor: suprainfecţii, necroză, tromboflebită la distanţă.
Efectele emoționale ale prezenței hemoroizilor
Boala hemoroidală este asociată cu o serie de simptome care pot duce la imposibilitatea efectuării sarcinilor zilnice, ceea ce poate genera stări de frustrare, anxietate, jenă. Având în vedere natura simptomelor (sângerare rectală, mâncărime, iritație sau durere în zona anală), cei afectați se pot rușina și se întâmplă să nu găsească persoane cu care să își împărtășească problemele, ceea ce duce în final la un sentiment de izolare.
În criza hemoroidală chiar și statul jos poate fi extrem de dureros, iar pentru cei care trebuie să stea pe scaun în timpul programului de muncă durerea este însoțită de sentimente de frustrare și neputință. În astfel de cazuri este important să cereți ajutorul celor din jur, împărțind sarcinile de lucru.
Chiar dacă jena vă împiedică să le spuneți colegilor sau prietenilor despre boala hemoroidală, este recomandat să găsiți o persoană în care aveți încredere, căreia să îi vorbiți despre problemele dumneavoastră. Vorbind cu o rudă apropiată, cu un prieten sau cu un medic veți îndepărta sentimentul de izolare.
Apariția crizei hemoroidale poate fi neașteptată și poate afecta planurile făcute cu mult timp înainte. Având un regim echilibrat bogat în fibre, consumând lichide, făcând sport, având o igienă adecvată și evitând situațiile stresante, inflamarea hemoroizilor poate fi prevenită. Mai mult decât atât, stilul de viață sănătos adoptat va avea efecte benefice asupra întregului organism.