O alimentație echilibrată este cel mai simplu mod de a ne îmbunătăți starea de sănătate.
Dieta bogată în fibre, fructe și legume, însoțită de o hidratare corespunzătoare a organismului previne constipația și diminuează riscul apariției bolii hemoroidale.
Consumul de cereale integrale este recomandat pentru persoanele care suferă de hemoroizi. Este foarte important ca produsele de panificație consumate să nu fie din cereale rafinate. Făina albă poate duce foarte ușor la constipație, iar această afecțiune digestivă este asociată unei presiuni suplimentare aplicate zonei rectale care poate provoca apariția hemoroizilor.
Alegeți că consumați legume și fructe și diminuați cantitățile de lactate și carne consumate pentru că cele din urmă contribuie la disconfortul în timpul constipației. Optați pentru legume și fructe proaspete de fiecare dată când aveți ocazia și evitați produsele congelate pentru că fibra naturală lipsește din acestea.
Fibrele alimentare au un efect regulator asupra tranzitului intestinal. Ele cresc volumul și hidratarea scaunelor și diminuează presiunea din interiorul colonului. Cantitatea de fibră recomandată zilnic pentru adulții peste 50 de ani este de 30 grame pentru bărbați și 21 de grame pentru femei. Pentru adulții sub 50 de ani, doza recomandată este de 38 de grame pentru bărbați și 25 de grame pentru femei.
Alimente cu o concentrație mare de fibre
Produse cerealiere: tărâțe – 40 g; pâine integrală – 13 g; făină necernută – 19 g; orez integral – 5 g. Legume verzi: mazăre verde fiartă – 12 g; pătrunjel – 9 g; spanac fiert – 7 g; anghinare – 4 g; praz – 4 g; varză – 4 g; lăptucă – 4 g.
Legume uscate: fasole – 25 g; mazăre – 25 g.
Fructe proaspete: zmeură – 8 g; pere cu coajă – 3 g; mere cu coajă – 3 g.
Fructe uscate oleaginoase: nucă de cocos – 4 g; smochine – 18 g; migdale – 14 g; curmale – 9 g; arahide – 8 g