Hemoroizii apar frecvent din cauza modificărilor din organismul femeii pe perioada sarcinii, dar aceștia dispar după naștere, odată cu condițiile favorizante.
Presiunea suplimentară aplicată de uterul gravid asupra venelor rectale și creșterea presiunii din interiorul vaselor se sânge sunt motivele pentru care se dilată venele hemoroidale, dar acestora li se adaugă constipația frecventă în timpul sarcinii.
Spre deosebire de celelalte cauze, constipația femeilor gravide poate fi combătută printr-o alimentație bogată în fibre și printr-o hidratare corespunzătoare a organismului cu minimum doi litri de lichide pe zi. Fructele, legumele și cerealele integrale sunt alimente care conțin o cantitate mare de fibre și care pot crește nivelul de hidratare al scaunelor, scăzând presiunea din interiorul colonului.
Persoanele care consumă carne, ouă și lactate în cantități mari sunt afectate de încetinirea tranzitului intestinal, la acestea adăugându-se produsele din făină albă sau orezul alb. Singurul produs lactat care nu poate fi cauză pentru constipație este iaurtul. Consumul de cereale este important, dar sunt recomandate cerealele integrale sau produsele făinoase nerafinate, orezul brun sau fulgii de ovăz.
Dieta bogată în dulciuri sau snacks-uri, dar săracă în grăsimi poate duce la constipație și la apariția crizelor hemoroidale. Se recomandă consumul de grăsimi sănătoase, iar acestea se găsesc în uleiul de măsline, semințele de in, nucile, fructele de avocado sau peștele gras.