Stresul reprezintă unul dintre factorii care contribuie la apariția crizei hemoroidale. În asociere cu o alimentație neadecvată, cu sedentarismul, cu efortul depus la ridicarea greutăților sau cu obezitatea, situațiile stresante pot duce la inflamarea hemoroizilor.
Simptomatologiei bolii hemoroidale (sângerarea rectală, mâncărimea, iritația sau durerea în regiunea anală) i se adaugă efectele emoționale care pot fi extrem de stresante. Sentimentul de izolare, rușinea și imposibilitatea de a vorbi deschis cu oricine despre acest subiect delicat sunt adesea asociate crizei hemoroidale. Pentru a atenua stresul cotidian puteți alege să faceți exerciții fizice relaxante, practicați yoga sau faceți plimbări în aer liber.
Stresul poate provoca afecțiuni digestive, iar încordarea din zona rectală sau forțarea defecației asociate diareei și constipației sunt o cauză frecventă a crizelor hemoroidale. Mai mult decât atât, în situațiile stresante foarte frecvent alimentele consumate nu sunt bogate în fibre, iar consumul scăzut de fructe, legume sau cereale integrale poate determina constipație.