- Acasa
- Intrebari frecvente
- Ce sunt hemoroizii?
- Hemoroizii sunt dilatații varicoase ale venelor situate în peretele anusului și rectului. Vascularizarea bogată a acestei zone este perfect normală, dar în unele situații venele se inflamează și provoacă durere.
- De ce apar hemoroizii?
- Principalele cauze care favorizează apariţia acestora hemoroizilor sunt tulburările digestive, bagajul genetic individual, sarcina și nașterea. Alți factori care pot contribui la apariția sau agravarea bolii hemoroidale sunt: ridicarea greutăților, alimentația săracă în fibre (legume, fructe, iaurt, tărâțe), consumul de alimente picante, consumul insuficient de lichide, sedentarismul, statul prelungit pe scaun sau în picioare, obezitatea, excesul de alcool, cafea, ciocolată, tutun, administrarea prea frecventă de laxative, contactul sexual anal, anumite sporturi cum ar fi echitația, motociclismul, ciclismul, tusea cronică, stresul sau anumite boli cum ar fi ciroza hepatică sau tumori ale rectului.
- Care sunt simptomele hemoroizilor?
- Simptomele caracteristice hemoroizilor sunt: sânge proaspăt, roșu intens, în cantitate mică, în scaun sau pe hârtia igienică, mâncărime sau iritație în regiunea anală, durere sau disconfort în regiunea anală, tumefiere în zona anusului, eliminarea unor mucozități prin scaun sau pete pe lenjerie.Acestea apar în mod diferențiat în funcție de tipul hemoroizilor și de severitatea bolii. Pentru hemoroizii interni, simptomul principal este sângerarea care se remarcă în scaun sau pe hârtia igienică.
- Ce este criza hemoroidală?
- Criza hemoroidală reprezintă agravarea simptomelor și, în funcție de măsurile curative luate după instalarea acestora, poate să varieze în severitate sau durată. Criza hemoroidală poate fi asociată stresului, dietei sau tulburărilor digestive (diaree sau constipație).Cele mai frecvente simptome în acest caz sunt durerea, mâncărimea, senzația de arsură sau sângerarea.
- Cum pot preveni hemoroizii?
- Boala hemoroidală poate fi prevenită adoptând un stil de viață sănătos. Alimentația corespunzătoare, igiena adecvată și exercițiile fizice pot avea ca efect incidența scăzută a crizelor hemoroidale.
- Cum se dă diagnosticul de hemoroizi?
- Diagnosticul hemoroizilor se efectuează prin: anamneză (discuţia medic-pacient),analiza simptomatologiei descrise, semne clinice, palpare, o serie de investigaţii pe care medicul le va considera necesare.Primul lucru pe care îl va face specialistul va fi excluderea unor patologii care au simptomatologie asemănătoare: fisura anală (ulceraţie la nivelul anusului, complicaţie a hemoroizilor netrataţi), boli inflamatorii intestinale, proctita, tumori maligne sau benigne.
- Ce pot să mănânc în criza hemoroidală?
- Dieta bogată în fibre, fructe și legume, însoțită de o hidratare corespunzătoare a organismului previne constipația și diminuează riscul apariției bolii hemoroidale. Consumul de cereale integrale este recomandat pentru persoanele care suferă de hemoroizi. Este foarte important ca produsele de panificație consumate să nu fie din cereale rafinate.
- Am voie să fac sport?
- Simptomele hemoroidale pot fi ameliorate prin exerciții fizice de tip cardio cum ar fi mersul, alergatul sau înotul. Exercițiile fitness și aerobic pot fi practicate fără probleme atât timp cât se evită cele care pun o presiune suplimentară asupra regiunii anale. Trebuie evitate spinning-ul sau cycling-ul genuflexiunile, ridicarea de greutăți, exercițiile pe aparatele de vâslit, motociclismul sau echitația. Persoanele care suferă de hemoroizi pot alege să face exerciții yoga, gimnastică, sărituri cu coarda, kickboxing sau schi.