Exercițiile fizice, mai ales cele cardio sunt o bună metodă de îmbunătățire a sănătății inimii, a sistemului respirator sau muscular. Există sporturi care pe lângă aceste beneficii reușesc să scadă riscul apariției hemoroizilor, dar pe de altă parte există și exerciții fizice care le provoacă. Este important să cunoaştem aceste exerciţii pentru a ştii ce sporturi să practicăm şi ce sporturi să evităm.
Sedentarismul şi obezitatea favorizează apariţia hemoroizilor, de aceea se recomandă practicarea sportului pe tot parcursul anului. Printre exerciţiile fizice recomandate persoanelor care suferă de hemoroizi se numără cele care reduc inflamaţia prin flxul sanguin şi oxigenul adus în zona rectală. Elasticitatea vasculară poate fi asigurată prin exerciţii cardio cum ar fi mersul, alergatul sau înotul. Exerciţiile yoga sunt benefice în boala hemoroidală ajutând la eliminarea stresului, dar şi la tonifierea musculaturii. Pot fi practicate exerciţii care întăresc musculatura sfincterului prin încordarea şi relaxarea muşchilor fesieri.
Dacă suferiţi de hemoroizi, evitaţi echitaţia, ciclismul, motocliclismul sau sporturile care presupun vaslitul. În ceea ce priveşte sporturile practicate în sală, ţineţi cont că exerciţiile fizice care pun o presiune suplimentară asupra regiunii anale pot cauza sau agrava boala hemoroidală. Nu faceţi genoflexiuni şi nu ridicaţi greutăţi. De asemenea, renunţaţi la clasele de spinning, la pedalatul pe biciclete staţionare şi la exerciţiile pe aparate de vâslit.