Dacă ați fost diagnosticat cu boală hemoroidală și sunteți în căutarea unor informații suplimentare despre această afecțiune, dar și despre care ar fi opțiunile de tratament pentru hemoroizi, ați ajuns în locul potrivit.
Este foarte important să nu vă îngrijorați excesiv, dar nici să tratați cu superficialitate această boală, pentru că s-ar putea agrava.
Pentru început, este important să înțelegeți că hemoroizii, în funcție de localizare, se pot clasifica în două categorii: hemoroizi interni și hemoroizi externi.
Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii, fie ei interni sau externi, afectează unul din doi adulți de-a lungul vieții. Aceștia sunt, de fapt, vene dilatate de la nivelul anusului sau rectului, care pot apărea din mai multe cauze:
- Presiune crescută în zona rectală care poate fi cauzată de diverse motive, cum ar fi constipația cronică, efortul excesiv în timpul defecării, sarcina sau nașterea, statul prelungit pe toaletă sau ridicarea de greutăți.
- - Predispoziția genetică, moștenirea din familie.
- - Factori ce țin de un stil de viață nesănătos cum ar fi lipsa activității fizice, obezitatea și dieta săracă în fibre.
- - Înaintarea în vârstă care modifică structura și elasticitatea venelor, crescând riscul de a dezvolta hemoroizi.
- - Efortul excesiv în timpul nașterii naturale, care poate duce la o presiune crescută în zona rectală, ceea ce poate provoca hemoroizi.
- - Modificările hormonale din timpul sarcinii și presiunea crescută a uterului asupra venelor pelvisului.
- - Afecțiuni medicale, cum ar fi boala Crohn sau sindromul de intestin iritabil care pot crește riscul de hemoroizi.
- - Consumul excesiv de alcool sau fumatul pot contribui, de asemenea, la apariția hemoroizilor.
Hemoroizii externi se dezvoltă sub pielea din jurul anusului având ca simptom durerea, pruritul (mâncărimea) sau sângerarea rectală la defecație.
Hemoroizii externi se pot recunoaște după proeminențele la nivelul anusului, care capătă forma unor pernue vasculare.
În general, dacă se administrează tratament local, se introduc în rutină băi de șezut și se schimbă în stilul de viață, simptomele se reduc treptat.
Un tratament local rapid pentru hemoroizi ar trebui să aibă la bază substanțe cu rol antiinflamator, venotonic (ex: tribenozida) și calmant (ex: lidocaina) pentru a reduce disconfortul și a favoriza vindecarea.
Ce sunt hemoroizii interni?
Hemoroizii interni sunt localizați în interiorul rectului și sunt, de obicei nedureroși, dar pot provoca apariția sângerărilor în timpul defecației. De asemenea, în general, nu sunt vizibili sau nu se simt decât dacă boala evoluează și încep să iasă prin anus.
Iritația sau sângerarea hemoroizilor situați în interiorul anusului pot avea cauze diferite, iar printre acestea se numără:
- - diareea sau constipația cronică;
- - sarcina sau nașterea;
- - obezitatea;
- - raporturile sexuale anale.
Crema potrivită pentru tratamentul hemoroizilor
Cum alegeți crema potrivită atunci când suferiți de hemoroizi?
Când alegeți o cremă pentru hemoroizi, este important să aveți în vedere următoarele aspecte:
Ingredientele active. Discutați cu medicul sau farmacistul despre beneficiile ingredientelor din compoziția produsului pe care îl alegeți, astfel încât, acesta să fie în concordanță cu nevoile dumneavoastră. Durerea, mâncărimea sau arsura pot fi tratate cu ajutorul unor creme sau supozitoare care au în compoziție un anestezic local (ex: lidocaină), pe când inflamația și sângerarea pot fi tratate cu ajutorul unor substanțe active ce ajută la întărirea și refacerea pereților vaselor de sânge (ex: tribenozida).
Evitați cremele care conțin parfumuri sau coloranți, deoarece acestea ar putea irita zona afectată și agrava simptomele.
Alegeți medicamente care au concentrații standardizate și sunt avizate de Ministerul Sănătății versus alte produse care promit sau garantează efecte “minune”.
Achiziționați produsele din locuri avizate (ex: farmacii) pentru a vă asigura de calitatea, condițiile de depozitare, dar și de siguranța substanțelor din compoziție.
- Dacă simptomele persistă sau se agravează, este recomandat să consultați un medic pentru investigații și proceduri suplimentare.
Ce supozitoare sunt bune pentru hemoroizi?
Dacă suferiți de hemoroizi și oscilați între supozitoare sau crema, iată câteva informații utile care să vă ajute:
Principala diferență între supozitoare și cremele pentru hemoroizi, chiar dacă conțin aceleași substanțe active, este modul în care sunt aplicate și absorbite de către organism:
- - Supozitoarele sunt introduse în interiorul canalului rectal, substanțele active fiind absorbite prin mucoasa rectală.
- - Cremele pot fi aplicate extern, pe zona afectată, și sunt absorbite prin stratul de piele, sau pot fi introduse în rect, cu ajutorul unui aplicator.
Crema Procto-Glyvenol are inclus în cutie un aplicator, însă, dacă optați pentru o altă cremă, asigurați-vă că numărul de orificii ale aplicatorului este suficient de mare, pentru o administrare facilă.
Supozitoarele se țin la frigider până la deschidere pentru a putea fi inserate mai ușor cu partea ascuțită înainte.
Supozitoarele Procto-Glyvenol conțin aceleași substanțe active precum crema Procto-Glyvenol.
În cele din urmă, alegerea între supozitoare și cremă depinde de preferințele personale, dar și de recomandările medicului. Este esențial să obțineți un diagnostic și un tratament personalizat în funcție de simptome și de evoluția bolii. Prin schimbarea stilului de viață și tratamentul potrivit, puteți vindeca și preveni recidivele unei crize hemoroidale.