Hemoroizii interni, deși nu la fel de dureroși precum cei externi, sunt cel puțin la fel de periculoși și reprezintă un subiect de conversație suficient de incomod, motiv pentru care vizita la un medic este adesea evitată. Deși hemoroizii interni sunt localizați în interiorul rectului, ocazional, forțarea în timpul defecării poate împinge hemoroizii din interior în exterior, cauzând iritație, durere, sângerare.
În primele stadii de evoluție, se pot aplica diverse tratamente cu rol de reducere a inflamației hemoroizilor interni care sângerează. Printre acestea se numără:
- Aplicarea de creme care reduc inflamația și durerea. Substanțele conținute de acestea – cum este tribenozida, pe lângă efectul antiinflamator și de îmbunătățire a tonusului vascular, facilitează regenerarea celulară și favorizează vindecarea mucoaselor. În plus asocierea cu lidocaina, un anestezic local calmează pruritul, usturimea şi durerea provocate de hemoroizi;
- Supozitoare pentru hemoroizi. Având o bună toleranță locală, supozitoarele reprezintă o alternativă la creme pentru tratarea hemoroizilor interni. Acestea pot conține aceleași substanțe active care favorizează micșorarea hemoroizilor, reduc durerea și inflamația locală, precum și senzația de mâncărime;
- Băile calde (nu fierbinți) de șezut, de mai multe ori pe zi, cu precădere imediat după defecație. Acestea au rolul de a reduce iritația și de a diminua senzația de arsură și durerea;
- Corectarea obiceiurilor de folosire a toaletei. Obiceiul de a sta o perioadă îndelungată pe toaletă poate agrava situația. Se recomandă o durată maximă de 3 minute în procesul de defecare, să nu se amâne procesul, ci să se realizeze atunci când pacientul simte nevoia. În cazul constipației este recomandat să nu se forțeze, ci să se administreze laxative;
În cazuri mai severe, este posibil ca intervențiile chirurgicale minim invazive sau tratamentele chirurgicale clasice să fie singura opțiune de tratament pentru hemoroizii interni care sângerează. Aceste intervenții se realizează doar de către medicii specialiști chirurgi sau proctologi.
Tratamente minim invazive pentru hemoroizii interni care sângerează:
- Scleroterapia – injectarea unei substanțe cu efect sclerozant, care contribuie la cicatrizarea țesutului și duce la dispariția simptomatologiei.
- Bandarea – o bandă de cauciuc se aplică la baza hemoroidului. Aceasta are rolul de a opri circulația sanguină la nivelul hemoroidului, așa încât acesta se va usca în aproximativ o săptămână și va cădea. Bandarea poate fi urmată de o ușoară sângerare post-procedurală.
- Coagularea – implică radiații infraroșii aplicate hemoroizilor, prin care aceștia se contractă și sunt fixați de țesutul subiacent. Terapia de coagulare este utilă pentru hemoroizii de dimensiuni reduse.
- Electrocoagularea – spre deosebire de coagularea cu infraroșu, aceasta se realizează prin intermediul curentului electric, care are ca efect cicatrizarea hemoroidului.
Tratamente chirurgicale pentru hemoroizii interni care sângerează
Acestea sunt rezervate pentru hemoroizii mari, simptomatici și care nu răspund la manevrele conservatoare sau în cazul în care sângerarea devine supărătoare, abundentă și dureroasă.
- Intervenția chirurgicală clasică de hemoroizi – implică realizarea unor incizii la nivelul anusului și eliminarea în totalitate a hemoroizilor. Plăgile provocate în timpul operației clasice de hemoroizi sunt resimțite puternic de către pacient, necesitând îngrijiri de aproximativ 3 săptămâni.
- Intervenția chirurgicală cu stapler – este mult mai puțin intruzivă și are ca scop scurtarea mucoasei rectale, trăgând hemoroizii interni în interiorul rectului. Recuperarea după staplare durează mai puțin și este mai nedureroasă decât recuperarea după o intervenție chirurgicală convențională.
Cu cât cerem ajutor specializat mai repede și tratăm primele semnele hemoroizilor interni, cu atât reducem posibilitatea intervențiilor chirurgicale.