Hemoroizii sunt vene inflamate și mărite, ce se pot forma atât în interiorul, cât și în exteriorul anusului și care produc durere și disconfort. În jur de 50% din populația lumii suferă de această afecțiune. 3 din 4 persoane experimentează cel puțin un episod hemoroidal, în timp ce 6 din 10 persoane de peste 50 de ani se confruntă constant cu această boală.
Cauzele care duc la apariția hemoroizilor interni
Cauza principala a hemoroizilor este reprezentată de presiunea exercitată asupra venelor hemoroidale interne. Numeroși factori pot duce la apariția hemoroizilor, printre care:
- sedentarismul, timpul îndelungat petrecut în șezut, pe scaun
- statul în picioare o perioadă îndelungată
- diareea acută sau cronică, precum și poziția necorespunzătoare în timpul defecației
- consumul redus de lichide
- consumul abuziv de alcool
- un regim alimentar bogat în proteine și condimente și sărac în fibre
- factori iritativi locali: supozitoare, laxative, tumori, sex anal
- amânatul mersului la baie, atunci când simțim nevoia
- obezitatea
- sarcina și naștere
- moștenirea genetică etc.
Identificare și tratament pentru hemoroizi interni care sângerează
Hemoroizii interni apar cu o frecvență mai mare decât cei externi, nu sunt neapărat dureroși, simptomele principale fiind sângerările de la finalul defecației. Aceste sângerări, chiar și nedureroase, nu sunt normale și ar trebui să implice vizita la un medic. Sursa lor pot fi hemoroizii interni, dar pot fi și alte boli mai grave, infecții, tumori sau chiar cancer de colon, astfel că o vizită la medic este necesară.
În unele cazuri, hemoroizii interni care sângerează pot fi tratați cu medicație locală, dietă și igienă adecvată. Printre tipurile de tratament local pentru hemoroizi se numără:
- supozitoare sau creme care conțin ingrediente cu efecte venotonice și antiinflamatorii – tribenozida – care reduce inflamația, durerea și sângerarea și anestezice -lidocaina-, care calmează pruritul, usturimea şi durerea provocate de hemoroizi;
- administrarea de pastile care conțin castan sălbatic și flavonoide purificate și micronizate, care calmează durerile și sângerarea;
- consumul de ceaiuri pe bază de plante – gălbenele, mușețel – care au proprietăți curative în tratarea hemoroizilor;
- o dietă mai bogată în fibre, care va preveni apariția constipației și, implicit, inflamarea hemoroizilor, precum și consumul unei cantități de apă mai mare;
- băile de șezut, realizate de mai multe ori pe zi, cu precădere după defecație.
În cazul în care sângerarea nu dispare iar remediile încercate nu și-au făcut efectul, se recomandă o vizită la medicul specialist, precum și un tratament sau o intervenție chirurgicală, pentru a evita complicațiile care pot apărea. Tratamentul hemoroizilor interni care sângerează este adesea amânat de teamă sau de rușinea de a merge la medic, însă, dacă nu sunt tratați la timp, aceștia pot duce la apariția unor complicații serioase precum tromboză hemoroidală, fisuri anale, anemie.
Un stil de viață sănătos, alimentație cu aport ridicat de fibre, multe lichide, evitarea timpului îndelungat petrecut în șezut, mișcarea regulată, băile calde, folosirea toaletei atunci când simțim că avem nevoie, evitarea constipației, reducerea timpului de ședere pe toaletă, toate acestea sunt lucruri mici pe care, dacă le introducem în rutina noastră zilnică, ne vor ajuta la prevenirea apariției hemoroizilor interni.